
Anyż a lukrecja – czy to to samo?
Anyż i lukrecja to dwie rośliny, które często bywają mylone ze względu na pewne podobieństwa smakowe, jednak są to zupełnie różne gatunki o odmiennym pochodzeniu, wyglądzie i właściwościach. Anyż (Pimpinella anisum) należy do rodziny selerowatych (Apiaceae) i jest rośliną jednoroczną, pochodzącą z regionu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. Roślina ta osiąga wysokość do około 50 centymetrów i charakteryzuje się drobnymi, białymi kwiatami zebranymi w baldachy. Najbardziej cenioną częścią anyżu są jego owoce, nazywane potocznie nasionami, które zawierają olejek eteryczny o charakterystycznym, słodkawym aromacie. Głównym składnikiem tego olejku jest anetol, związek chemiczny odpowiedzialny za specyficzny smak i zapach anyżu. Anyż był znany i ceniony już w starożytności. Egipcjanie, Grecy i Rzymianie wykorzystywali go zarówno w celach kulinarnych, jak i leczniczych. W średniowieczu anyż zyskał popularność w Europie jako przyprawa i składnik leków. Dzisiaj jest uprawiany w wielu krajach, szczególnie w basenie Morza Śródziemnego, ale także w Indiach, Chinach i Ameryce Południowej.
Lukrecja – charakterystyka i właściwości
Lukrecja (Glycyrrhiza glabra) natomiast należy do rodziny bobowatych (Fabaceae) i jest rośliną wieloletnią, osiągającą wysokość nawet do jednego metra. Pochodzi z południowej Europy i Azji. W przeciwieństwie do anyżu, w przypadku lukrecji wykorzystuje się głównie korzeń, który jest drewnisty i ma żółtawe wnętrze. Korzeń lukrecji zawiera glicyryzynę – związek, który jest odpowiedzialny za intensywnie słodki smak, około 50 razy słodszy od cukru. Ta właśnie substancja nadaje lukrecji jej charakterystyczny profil smakowy, który może przypominać anyż, jednak jest bardziej intensywny i trwały. Historia użycia lukrecji jest równie bogata jak anyżu. Starożytni Egipcjanie, Chińczycy i Hindusi wykorzystywali korzeń lukrecji jako środek leczniczy przy różnych dolegliwościach. W Europie lukrecja zaczęła być powszechnie stosowana od średniowiecza, głównie jako składnik leków, a później także jako dodatek do słodyczy i napojów.
Różnice w składzie chemicznym
Anyż i lukrecja różnią się znacząco pod względem składu chemicznego, co przekłada się na ich odmienne właściwości i zastosowania. Owoce anyżu zawierają przede wszystkim olejek eteryczny (2-6%), którego głównym składnikiem jest anetol (80-90%). Oprócz tego w anyżu znajdziemy również estragol, metylochawikol, anizaldehyd i kwasy organiczne. Korzeń lukrecji natomiast zawiera glicyryzynę (2-15%), flawonoidy (likwirycyna, izoflawonoidy), fitosterole, kumaryny, polisacharydy oraz związki mineralne. Glicyryzyna, która jest głównym związkiem aktywnym lukrecji, ma działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, ale może również powodować efekty uboczne przy długotrwałym stosowaniu, takie jak podwyższenie ciśnienia krwi czy retencję sodu i wody w organizmie.
Zastosowanie anyżu w kuchni i medycynie
Anyż jest powszechnie stosowany w kuchniach różnych krajów jako przyprawa. Dodaje się go do wypieków, deserów, likierów i nalewek. Jest składnikiem wielu mieszanek przyprawowych, szczególnie w kuchni indyjskiej, bliskowschodniej i śródziemnomorskiej. W Polsce anyż jest popularnym dodatkiem do pierników, serników i innych ciast. W medycynie naturalnej anyż jest ceniony za swoje właściwości lecznicze. Ma działanie rozkurczowe, wiatropędne, wykrztuśne i łagodzące kaszel. Jest często stosowany przy dolegliwościach trawiennych, wzdęciach i kaszlu. Olejek anyżowy działa również antyseptycznie i może być stosowany zewnętrznie jako środek odkażający.
Kulinarne i lecznicze zastosowania lukrecji
Lukrecja, podobnie jak anyż, ma szerokie zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie. W kuchni korzeń lukrecji jest używany do produkcji słodyczy, szczególnie w krajach europejskich i w Chinach. Jest również składnikiem niektórych napojów alkoholowych, herbat i syropów. W medycynie naturalnej lukrecja jest stosowana przy dolegliwościach żołądkowych i jelitowych. Ma działanie przeciwzapalne, osłaniające błony śluzowe i łagodzące kaszel. Preparaty z lukrecji są używane w leczeniu wrzodów żołądka, zgagi, zapalenia błony śluzowej żołądka oraz przy problemach z drogami oddechowymi. Warto jednak pamiętać, że długotrwałe stosowanie lukrecji może prowadzić do poważnych efektów ubocznych, dlatego zawsze należy konsultować jej użycie z lekarzem.
Jak rozróżnić anyż od lukrecji?
Rozróżnienie anyżu od lukrecji nie powinno sprawiać trudności, jeśli zwrócimy uwagę na kilka kluczowych cech. Anyż to nasiona o gwiaździstym kształcie (szczególnie anyż gwiaździsty, który jest spokrewniony z właściwym anyżem), o jasnoszarym lub zielonkawym kolorze. Mają delikatny, słodkawy aromat z nutą przypominającą lukrecję, ale mniej intensywny. Lukrecja to korzeń o ciemnobrązowej barwie na zewnątrz i żółtawym wnętrzu. Ma intensywnie słodki smak, który może utrzymywać się długo w ustach. Smak lukrecji jest wyraźniejszy i bardziej złożony niż anyżu, z charakterystyczną goryczką na końcu.
Produkty z anyżem i lukrecją na rynku
Na rynku dostępnych jest wiele produktów zawierających zarówno anyż, jak i lukrecję. Anyż znajdziemy w przyprawach, herbatach ziołowych, likierach (takich jak ouzo, sambuca, anisette) oraz w różnych preparatach leczniczych na kaszel i problemy trawienne. Lukrecja jest składnikiem słodyczy (szczególnie popularne są czarne cukierki lukrecjowe), herbat, syropów przeciwkaszlowych, preparatów na problemy żołądkowe oraz kosmetyków. W krajach skandynawskich i w Holandii lukrecja jest niezwykle popularna i stanowi podstawę wielu tradycyjnych słodyczy.
Anyż czy lukrecja?
Anyż i lukrecja to dwie zupełnie różne rośliny, które mimo pewnych podobieństw smakowych, mają odmienne pochodzenie botaniczne, skład chemiczny oraz zastosowania. Anyż to nasiona rośliny z rodziny selerowatych, zawierające anetol, podczas gdy lukrecja to korzeń rośliny z rodziny bobowatych, bogaty w glicyryzynę. Obie rośliny mają swoje unikalne właściwości i zastosowania, zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej, i stanowią cenny dodatek do naszej diety oraz arsenału środków leczniczych.